Ediția din această săptămână a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, cea de sâmbătă, 30 noiembrie, chiar în ajunul Zilei Naționale, a adus în lumina reflectoarelor un celebru sportiv despre care s-a spus în trecut și continuă să se spună și astăzi că este unul dintre eroii României: canoistul Cătălin Chirilă. La un moment dat, acesta a amintit un lucru din copilăria sa, mai precis ce poreclă avea și de unde provenea.
„Ce ți-ai lipsit atunci (în copilărie-n.r.) și ți-ai promis în perioada respectivă că atunci când vei fi tu mare… vei avea?, l-a interogat Adrian Artene pe invitatul său, pe care l-a întrebat și dacă avea o poreclă.
„Nu-mi aduc aminte. Știu că eram și năstrușnic, când ieșeam pe stradă. La școală, mă strigau pe numele de familie și nu-mi plăcea nicidecum. Îmi doream să-mi spună Cătălin și toată lumea îmi spunea Chirilă. Acum, când vorbim de Chirilă, îmi place pentru că mă reprezintă pe mine… Aveam o poreclă, de fapt, care s-ar traduce – fiind comunitate de ruși lipoveni… se traduce din limba rusă, că vorbim cumva o limbă combinată, limbă rusă cu română și multe cuvinte pe care le-am stricat, însă s-ar traduce «vrabie», «vrăbiuță». O am de la bunici. În sat, de fapt, sunt mai multe familii care au mai mulți bătrâni, am auzit, care au această poreclă și cred că este tot o legătură cumva de neam, dacă se poate spune”, a povestit canoistul Cătălin Chirilă la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.
„Astăzi, porți vreo poreclă în interiorul lotului național… piratul, amiralul?”, a întrebat realizatorul podastului.
„Nu… am mai auzit asta cu «tornada românească» mi-a spus cineva pe Facebook, un fost sportiv, care îmi urmărește parcursul și, la un moment dat, a scris și mi-a plăcut. Însă, să fiu sincer, cred că – modest – Chirilă este… acum îmi place să mi se zică Chirilă, atunci era destul de greu. Și, să revin, îmi spunea mama că, de fiecare dată, când mergea la ședința cu părinții sau avea o întâlnire cu vreo doamnă profesoară din școala gimnazială, îmi spunea că… «unde e Chirilă e și problemă». De fiecare dată eram în centrul problemei, deși poate eram prins involuntar acolo”, a mai spus el.
Cătălin Chirilă este campion mondial și european C1-1000 m și vicecampion mondial[4] C1-500 m, participând și la Jocurile Olimpice de vară din 2020 și 2024.
El s-a născut în Tulcea, pe 11 mai 1996, și a copilărit în Sarichioi (județul Tulcea), o comună unde trăiește cea mai mare comunitate de ruși lipoveni din România.
Cătălin Chirilă și-a început ucenicia pe lacul Ciuperca în 2012 și a activat ca junior la Clubul Sportiv Municipal (CSM)„Danubiu” din Tulcea.
În copilărie, Cătălin Chirilă obișnuia să meargă cu bunica SA la biserică și să iasă la pescuit pe malul lacului Razelm, iar în timpul liber și de sărbători, el chiar cânta în corul bisericii Sf. Vasile cel Mare din comuna Sarichioi. Așa cum era de așteptat idolul și modelul său este marele canoist Ivan Patzaichin.